Get Adobe Flash player

Poruka predsednice ASSITEJ International povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade koji se održava 20.marta

Mnogo je već napisano o značaju umetnosti, i mnogo je, širom sveta, učinjeno na polju istraživanja njenog moćnog uticaja na decu, kroz studije neurologije, razvojne psihologije i srodnih nauka. Ali, koliko god da se trudimo da izmerimo uticaj toga čime se bavimo, postoji jedan nivo na kome uticaj umetnosti na publiku ostaje misteriozan i na kome je nemoguće utvrditi njegovu kvantitativnu vrednost. Taj sadržajan i jedinstven susret pozorišnog dela sa publikom koji se dešava u određenom trenutku i u određenom prostoru čini pozorište tako nepredvidivim i uzbudljivim.

Nedavno su me podsetili: “Možeš izbrojati semenke u jabuci, ali ne možeš znati koliko jabuka može da izrodi jedno seme.” Uticaj pozorišta na decu i mlade je nemoguće precizno izmeriti, ali verujem da u njemu ima mnogo semenki za nepregledan broj budućih jabuka.

Piter-Dirk Ais, poznati glumac i pisac iz Južne Afrike, koji radi sa decom koja žive u siromašnim uslovima u malom selu Darling, priča o događaju koji se desio kada je poveo decu na izlet grad. Vozeći autobus uzbrdicom na putu iz sela, primetio je da mali dečak sa prednjeg sedišta do njega postaje sve uznemireniji. Kada su stigli na vrh brda i kada je mali dečak ugledao dugi put ispred sebe i more daljini, uzviknuo je sa olakšanjem i oduševljenjem: “Ima još!” Mislim da se svi mi bavimo pozorištem za decu i mlade upravo iz tog razloga. Da im pokažemo da uvek ima “još”. I još. I još.

Zato, kada stvaramo pozorište za decu i mlade, mi istovremeno sejemo neverovatnu moć i omogućavamo neposredno otkrivanje da uvek ima još – još radosti, smeha, radoznalosti, još iznenadne spoznaje, promene percepcije, još suza saosećanja, otvorenosti za neuobičajeno i još udubljivanja. Još onoga što čini da se osećamo živima.

Pridružite nam se u proslavi Svetskog dana pozorišta za decu i mlade 2013. kroz kampanju “Povedite dete u pozorište danas”. Koliko li će tek onda jabuka da izraste iz svih tih semenki koje ste posadili?

Ivet Hardi

‹‹ Nazad