Get Adobe Flash player

Predstava „Izvini mama“ na 20. LUT Festu u Istočnom Sarajevu osvojila četiri nagrade

Na jubilarnom 20. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za decu "Lut Fest" u Istočnom Sarajevu, Dečje pozorište Subotica je sa predstavom "Izvini mama", u režiji Todora Valova, osvojilo četiri vredne nagrade.

Na ovogodišnjem Festivalu, koji se održao od 12. do 17. maja, takmičilo se 17 pozorišta sa različitim vidovima lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope.

Jednoglasnom odlukom žirija, u čijem su sastavu bili prof. Naumov Nikolaj Petrovič (Rusija) – predsednik, reditelj prof. Bonjo Lungov (Bugarska) i Predrag Bjelošević, magistar lutkarstva (Republika Srpska), Dečje pozorište Subotica osvojilo je sledeće nagrade:

1. Nagradu za scenografiju i kostim, koja je dodeljena: NATALIJI GOČEVOJ za predstavu „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica, SRBIJA

2. Nagradu za animaciju MEDVEDICE: dodeljena je Danki Balać, Vörös Imeldi i Кocsis Endreu u predstavi „Izvini mama”, Dečjeg pozorišta Subotica, SRBIJA

3. Nagradu za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru: dodeljena je ansamblu predstave „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica


Žiri novinara i kritike dodelio je Dečjem pozorištu Subotica nagradu „Poetika lutkarskog izraza“ - Vojislav Vojo Vujanović za predstavu „Izvini mama“, u režiji Todora Valova.

Obrazloženje: U ovoj predstavi je zastupljena potpuna animacija lutke glavnog junaka. Sa druge strane kostim, maska i lutka su precizno izrađeni, jednostavna scenografija, koja je upotpunosti u funkciji zbivanja, laka „gluma“, animacija doveli su do toga da predstava ima svoju dinamiku, celovitost, likovnu estetiku i poetiku, sve one elemente koje je naročito cenio naš čika Vojo.

‹‹ Nazad