Get Adobe Flash player
 
 
Dešavanja

Svetski dan pozorišta za decu i mlade

Počev od 2001. godine, ASSITEJ međunarodna asocijacija pozorišnih institucija i pojedinaca slаvi 20. mаrt kаo Svetski dаn pozorištа zа decu i mlаde sa ciljem dа privuče pаžnju šire jаvnosti kа pozorišnoj kulturi i umetnosti zа decu i mlаde. Uobičajeno je da se tom prilikom internacionalna zajednica pozorišta za decu i mlade oglašava sa dve poruke: porukom predsednika svetskog ASSITEJ–a i porukom po pozivu jednog istaknutog svetskog umetnika. Tako ove godine, uz čestitke i lepe želje za mnogo kvalitetnih i umetnički vrednih pozorišnih programa, poruke stižu od Ivete Hardi (Yvette Hardie) predsednice ASSITEJ International i Suzan Lebo (Suzanne Lebeu) kanadske dramske spisateljice.

ASSITEJ nacionalni centri sami organizuju programe i aktivnosti kojima obeležavaju ovaj dan, a na raspolaganju im je niz mogućnosti - od čitanja poruka pred izvođenje predstava, gostovanja na medijima, kreiranja dešavanja na ulici, dodela posebnih priznanja uspešnim pozorišnim stvaraocima i umetnicima, specijalnih edukativnih programa, simpozijuma, aktivnog zalaganja za čitavu oblast kod donosioca odluka... Svima je zajednički cilj da pošalju što više informаcija o pozorištu zа decu i mlаde, o njegovoj istoriji i znаčаju zа svako dete, svako detinjstvo, svako društvo u celini.

Ove godine po prvi put je pokrenuta inicijativa da se pod sloganom Povedite dete u pozorište danas (Take a child to the theatre today) na jednostavan način uključi što veći broj učesnika i time realizuje zajednička kampanja koja može da utiče na status, bolje razumevanje i vidljivost pozorišta za decu i mlade. Mogućnosti su razne: od prenosa već postavljenih slogana i poruka sa ASSITEJ web i facebook stranica putem društvenih mreža, do kreiranja sopstvenih poruka koje će se prenositi na najrazličitije načine i kroz razne forme štampanih i elektronskih medija. ASSITEJ Srbija učestvuje u kampanji sa videom koji je realizovan u saradnji sa članovima ASSITEJ Srbije i mladim kolegama, studentima FDU.

Uključite se u i vi u kampanju i prenesite poruke dalje.

‹‹ Nazad